PAKEJ IFTHOR PELAJAR MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI

SEMPENA RAMADHAN INI, MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN UNTUK IFTHOR (BERBUKA PUASA) PELAJAR:

RM 300 SEHARI UNTUK 70 PELAJAR


SUMBANGAN DI DAHULUKAN DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.

UNTUK KETERANGAN HUBUNGI:
1. Ust Khairul AlMuqry o199320100
2. Ust Rosli A.Jabar 0145109316
3. Ust Amir Salam 019 7493022

Thursday, August 12, 2010

DARUL FIKRI MENGANJURKAN TADARRUS DENGAN RIWAYAT WARSH.

Apabila menjelang Ramadhan Tadarrus (istilah yg tepat mengikut bahasa arab ialah MUDARASAH) Al Quran menjadi salah satu amalan yang dilakukan bagi menghidupkan sunnah Rasulullah SAW. Baginda bertadarrus dengan Jibril setiap Ramadhan, begitulah ia diteruskan oleh generasi sahabat, tabien dan seterusnya sehingga ke hari ini. amalan ini juga tidak dikecualikan oleh masyarakat Malaysia, lebih-lebihh lagi di masjid2 atau di surau2.

Bagi masyarakat malaysia dan sebahagian besar masyarakat Islam di dunia menggunakan riwayat HAFS dari Imam 'AASHIM' di dalam bacaan mereka. walau bagaimanapun riwayat ini bukanlah satu-satunya riwayat yang mutawatir yang boleh diamalkan. di sana adanya riwayat2 lain dari QARI2 SEPULUH yg telah diiktiraf bacaannya secara mutawatir.

Bagi MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI pada tahun ini, kami memilih untuk menjadikan RIWAYAT WARSH sebagai salah satu riwayat yang diamalkan di dalam tadarrus sepanjang Ramadhan, disamping riwayat HAFS yang biasa. Bagi pelajar peringkat i'dadie (menengah rendah) mereka menggunakan riwayat HAFS, dan bagi peringkat thanawi (menengah tinggi) mereka akan menggunakan riwayat WARSH.

Amalan ini mungkin merupakan perkara yang baru bagi masyarakat kita, tetapi DARUL FIKRI merasakan ianya perlu dilaksanakan sebagai latihan kepada pelajar2 kami, supaya mereka dapt memahami qiraat dengan baiknya.

Semoga ilmu qiraat dapat berkembang di DARUL FIKRI khususnya dan di Malaysia amnya.
Aamiin.

No comments: