PAKEJ IFTHOR PELAJAR MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI

SEMPENA RAMADHAN INI, MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN UNTUK IFTHOR (BERBUKA PUASA) PELAJAR:

RM 300 SEHARI UNTUK 70 PELAJAR


SUMBANGAN DI DAHULUKAN DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.

UNTUK KETERANGAN HUBUNGI:
1. Ust Khairul AlMuqry o199320100
2. Ust Rosli A.Jabar 0145109316
3. Ust Amir Salam 019 7493022

Tuesday, December 30, 2008

FADHILAT MUHARRAM.

1.) Sabda Rasulullah SAW

أَفْضَلُ الصِّيامِ بَعْدَ شَهْرِ رمضانَ شَهْرُ اللهِ الذي تَدْعُونَهُ المحرم ، وأَفْضَلُ الصلاةِ بَعْدَ الفَريضَةِ قِيامُ الليل

Maksudnya:
“Sebaik-baik puasa selepas bulan Ramadhan ialah bulan yang kamu panggil (namakan) MUHARRAM, dan sebaik-baik sembahnyang selepas sembahyang fardhu ialah Qiamullail”

Takhrij:
Hadis ini diriwayakan oleh Imam Muslim dari Abu Hurairah RA.

2) Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah SAW dengan katanya: Wahai Rasulullah! Khabarkanlah kepadaku satu bulan untuk aku puasa selepas Ramadhan? Lalu baginda bersabda:

اِنْ كُنْتَ صائِمًا شَهْرًا بَعْدَ رمضانَ فَصُمِ المحرمَ ، فَاِنَّهُ شَهْرُ اللهِ وفيه يَوْمٌ تابَ اللهُ فيه على قومٍ ، ويَتُوبُ على اَخَرِينَ

Maksudnya:
“Jika kamu (ingin) berpuasa sebulan selapas Ramadhan maka puasalah bulan Muharram, Maka sesungguhnya ia bulan Allah, padanya Allah telah menerima taubat satu kaum dan akan menerima taubat kaum yang lain”

Takhrij:
Hadis ini diriwayatkan oleh At Tirmizi dan Ahmad dari Sayyidina Ali RA. Berkata Ibnu Rajab Al-Hanbali di dalam ‘Lathoiful Ma’arif’ : Pada sanadnya ada Maqal iaitu pertikaian (bermakna hadis ini dhaif). Walaupun dhaif tetapi hadis pertama di atas sudah cukup untuk dijadikan rujukan.

Ust Khairul Azmi Ismail

Rujukan
1. Sahih Muslim
2. Lathoiful Maarif, Ibnu Rajab Al-Hanbali

No comments: