PAKEJ IFTHOR PELAJAR MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI

SEMPENA RAMADHAN INI, MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN UNTUK IFTHOR (BERBUKA PUASA) PELAJAR:

RM 300 SEHARI UNTUK 70 PELAJAR


SUMBANGAN DI DAHULUKAN DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.

UNTUK KETERANGAN HUBUNGI:
1. Ust Khairul AlMuqry o199320100
2. Ust Rosli A.Jabar 0145109316
3. Ust Amir Salam 019 7493022

Saturday, December 13, 2008

QADHA SOLAT HARI RAYA


HUKUM QADHA SOLAT HARI RAYA.

Solat hari raya mempunyai waktu tertentu iaitu selepas dari waktu syuruq sehingga waktu ‘zawal’ (waktu zohor). Sesiapa yg melakukannya pada waktu tersebut ia telah melakukannya di dalam waktu secara tunai. Sebaliknya jika luput waktu tersebut adakan disunnatkan qadha?

Ulama mazhab hanafi menyatakan bahawa solat hari raya disyaratkan berjamaah. Sesiapa yg luput jamaah bersama imam, ia tidak dituntut menqadakannya samada di dalam waktu atau selepasnya. Tetapi jika ia ingin menqadakannya ia hendaklah solat empat rakaat bersendirian tanpa takbir tambahan, seperti org g luput solat jumaat.

Ulama maliki pula berpendapat bahawa ia disyaratkan berjamaah. Sesipa yg ketinggalan dari imam ia disunatkan melakukannya selagi belum masuk waktu zohor. Adapun selepas selepasnya tidak perlu diqadhakan.

Ulama Syafei pula tidak mensyaratkan jamaah di dalam solat hari raya tetapi ia hanya sunnat sahaja. Sesiapa yg tertinggal dari imamnya ia boleh melakukan bersendirian, ia dikira ada’ (tunai) jika waktunya masih ada dan dikra qadha jika dilakukan selepas dari waktunya.

Masalah ini adalah masalah ‘ijtihadi’

Wallahua’lam

Ust Khairul Azmi Ismail.
Darul Fikri

Rujukan
1) Laman Web Dr Yusof Qaradhawi.

No comments: