PAKEJ IFTHOR PELAJAR MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI

SEMPENA RAMADHAN INI, MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN UNTUK IFTHOR (BERBUKA PUASA) PELAJAR:

RM 300 SEHARI UNTUK 70 PELAJAR


SUMBANGAN DI DAHULUKAN DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.

UNTUK KETERANGAN HUBUNGI:
1. Ust Khairul AlMuqry o199320100
2. Ust Rosli A.Jabar 0145109316
3. Ust Amir Salam 019 7493022

Wednesday, May 26, 2010

USIA BUKAN PENGHALANG UTK MENGUASAI ILMU QIRAAT

(UST OMAR AHMAD BERJAYA MENGUASAI QIRAAT 7 DALAM USIA LEWAT 60 AN)

Menuntut ilmu seringkali dikaitkan dengan usia muda atau remaja, tetapi ia tidaklah beerti ia terhenti setakat itu sahaja, walaupun kebiasaannya pada usia mudalah peluang untuk menuntut ilmu lebih terbuka luas berbanding dengan ketika sudah berusia.

Bagi golongan ilmuan atau ulama sudah tentulah mereka tidak sekali-kali merasa puas di dalam mencari ilmu, semakin banyak ilmu yang dicarinya ia merasakan semakin jahil dirinya. Ulama silam telah menunjukkan contoh di dalam kesungguhan menuntut ilmu sehingga ke saat hampir kematianpun mereka masih dahagakan ilmu.

Tetapi di mutaakhir ini suasana ini agak jarang berlaku, kerana kebanyakkan penuntut ilmu hanyalah bertujuan untuk mendapatkan segulung ijazah semata-mata bagi memudahkannya mendapatkan pekerjaan. apabila mereka bekerja, kitab-kitab yang dipelajarinya hanyalah setakat memenuhi rak-rak diruang rumahnya sahaja, kerana matlamat mereka sudah tercapai.

Alhamdulillah sejak beberapa tahun lalu ana ditemukan dengan seorang yang gigih di dalam menuntut ilmu (khususnya berkaitan dgn tajwid dan qiraat), beliau ialah Ust Omar Ahmad dari Jaya Gading kuantan, seorang pesara tentera. Pada awalnya ana meragui kesungguhannya, akan tetapi beliau telah membuktikannya sehingga beliau berjaya mengkhatamkan bacaan Al-Quran secara bersanad dgn riwayat Hafs, beserta pengajian kitab "Maurid Az Zhom aan" (terjemahan kita Nihayah Al Qaul Mufid),

Ia tidak terhenti setakat itu sahaja bahkan beliau meneruskan pengajian talaqinya dengan qiraat-qiraat yang lain, sehingga beliau berjaya menghabiskan kesemua qiraat tujuh dengan riwayat-riwayatnyanya. Beliau berjaya menghabiskan surah Al Baqarah dengan setiap Qiraat secara "Ifrad".

Ana juga bersyukur kepada Allah kerana dengan kehadiran beliau bertalaqqi, ana dapat meningkatkan lagi kemahiran ana sendiri di dalam bidang ini.

Semoga Allah memberi ganjaran kepada semua yang berusaha menjayakan MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI, kerana disitulah ana memulakan sedikit usaha bersama guru-guru yang lain didalam menyebarkan ilmu-ilmu Al-Quran, dan juga menambahkan lagi kejayaan demi kejayaan bagi Ma'had.

Wallahua'lam.No comments: