PAKEJ IFTHOR PELAJAR MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI

SEMPENA RAMADHAN INI, MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN UNTUK IFTHOR (BERBUKA PUASA) PELAJAR:

RM 300 SEHARI UNTUK 70 PELAJAR


SUMBANGAN DI DAHULUKAN DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.

UNTUK KETERANGAN HUBUNGI:
1. Ust Khairul AlMuqry o199320100
2. Ust Rosli A.Jabar 0145109316
3. Ust Amir Salam 019 7493022

Sunday, May 31, 2009

HADIS-HADIS KEPIMPINAN DAN PEMILIHAN (RENUNGAN UTK PERWAKILAN)

عن عبد الرحمن بن سمرة عن رسول الله صلى الله عليه وسلم " يا عبدَ الرحمنِ لا تَسْأَلِ الإمَارَةَ فَإنَّكَ إِنْ أُوتِيتَها عن مَسْأَلَةٍ وُكِلْتَ إليها وإِنْ أُعْطِيتَها مِن غيرِ مَسْأَلَةٍ أُعِنْتَ عليها

Maksudnya: Daripada Abdul Rahman bin Samurah, daripada Nabi SAW sabdanya: “Wahai ‘Abd ar-Rahman! Jangan engkau meminta jawatan pemimpin. Sesungguhnya jika engkau diberikannya dengan permintaan maka engkau dibebankan (tidak ditolong). Sekiranya engkau diberikannya tanpa permintaan maka engkau dibantu (oleh Allah)

(Riwayat Bukhari dan Muslim, Abu Dawud, Tirmizi, Nasaie dan Ahmad)


عن أبى موسى قال: دَخَلْتُ على النبىِّ صلى الله عليه وسلم أنا ورَجُلانِ مِن بني عَمِّي فقال أحدُهما: يا رسولَ اللهِ أَمِّرْنا على بعضِ ما وَلَّاكَ اللهُ, وقال الأخَرُ مِثْلَ ذلك فقال عليه الصلاة والسلام "إنَّا واللهِ لا نُوَلِِّّى هذا العملَ أَحَدًا سَأَلَهُ أو أحدا حَرَصَ عليه

Maksudnya :Dari Abu Musa RA, Aku menemui Nabi saw. bersama dua orang lelaki dari sepupuku. Seorang dari keduanya berkata: Wahai Rasulullah, angkatlah kami sebagai pemimpin atas sebahagian wilayah kekuasaanmu yang telah diberikan Allah azza wa jalla! Yang satu lagi juga berkata seperti itu. Lalu Rasulullah saw. bersabda: Demi Allah, kami tidak akan mengangkat seorang pun yang meminta sebagai pemimpin atas tugas ini dan tidak juga seorang yang tamak utk memperolehinya .

(Riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad)

عن أبى ذرّ قال: قُلْتُ يا رسولَ الله أَلَا تَسْتَعْمِلُنِى ! فَضَرَبَ بِيَدِهِ على مَنْكِبِي ثم قال: " يا أبا ذرٍّّ !إنك ضعيفٌ وإنها أمانةُ وإنها يومَ القيامةِ خِزْيٌ ونَدامَةٌ إلا مَنْ أَخَذَهَا بِحَقِّها وأَدَّى الذي عليه فيها.

Maksudnya: Daripada Abu Zar katanya: Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! Tidakkah mahu engkau melantikku?”. Baginda menepuk bahuku dan bersabda: “Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya."

(Riwayat Muslim)

مَنِ اسْتَعْمَلَ رَجُلاً على عِصَابَةٍ وَفيهم مَنْ هُوَ أَرْضَى لِلَّهِ منه فقد خَانَ اللهَ ورسولَه
والمؤمنينMaksudnya: Sesiapa yang melantik seseorang lelaki berdasarkan mana-mana kumpulan, sedangkan ada di kalangan mereka orang lain yang lebih diredhai Allah maka dia sudah mengkhianati Allah dan rasulnya dan orang-orang yang beriman.

No comments: