PAKEJ IFTHOR PELAJAR MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI

SEMPENA RAMADHAN INI, MA'HAD TAHFIZ DARUL FIKRI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN UNTUK IFTHOR (BERBUKA PUASA) PELAJAR:

RM 300 SEHARI UNTUK 70 PELAJAR


SUMBANGAN DI DAHULUKAN DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.

UNTUK KETERANGAN HUBUNGI:
1. Ust Khairul AlMuqry o199320100
2. Ust Rosli A.Jabar 0145109316
3. Ust Amir Salam 019 7493022

Sunday, November 16, 2008

ANTARA HAJI SUNNAT DAN INFAQ

ANTARA HAJI @ UMRAH SUNNAT DAN INFAQ UNTUK PERJUANGAN.

Apabila tiba musim haji atau umrah saya begitu juga rakan-rakan ustaz yang lain sering kali ditanya masalah ini, antara keduanya yang mana satukah yang lebih aula (diutamakan). Ini kerana ramai dari kalangan masyarakat kita yang keliru. Bagi menjawab persoalan ini saya nukilkan apa yang telah ditulis oleh Dr Yusof Al-Qaradhawi di dalam kitabnya ‘Fi Fiqh Al-Awlawiyyat’.

Berkata Al-Qaradhawi di bawah tajuk: “TINDAKAN SALAH : MENGUTAMAKAN SUNNAT DAN MELALAIKAN WAJIB”

“Di antara tindakan dan sikap yang salah yang banyak dilakukan kaum muslimin adalah mengutamakan perkara-perkara sunnat, samada masalah solat, puasa dan haji ke atas perkara wajib dan fardhu.

Misalnya, ada di kalangan mereka yang solat malam (tahajjud), kemudian pergi bekerja di pagi hari dengan tenaga dan semangat yang kurang kerana keletihan, sehingga tidak dapat melakukan tugas-tugas di tempat kerjanya dengan sempurna.

Apabila org-org yg bersikap seperti ini memahami dan menyedari bahawa melakukan tugas-tugas di tempat kerja dengan sempurna dan rapi adalah merupakan tuntutan agama, seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah SWT telah mewajibkan kesempurnaan dalam segala sesuatu”

Dan sesiapa yang melengah-lengahkan dan tidak melakukan tugas-tugasnya dengan sempurna adalah khianat dan termasuk dalam katogeri memakan harta org lain dgn cara bathil, iaitu gaji dan upah yg diterimanya setiap bulan, dan jikalau ditinggalkan solat malam tersebut, kerana ianya hanyalah perkara sunnat, nescaya Allah dan RasulNya tidak akan mewajibkan (solat tersebut ) ke atas dirinya……

Seumpama itu juga haji dan umrah sunnat. Banyak di kalangan masyarat Islam yg menunaikan haji sunnat, ada yg smpai 5 kali, sepuluh kali, dua puluh kali bahkan empat puluh kali dan pergi umrah pada setiap bulan Ramadhan dengan belanja yg beribu-ribu ringgit banyaknya. Sementara itu banyak org-org Islam mati kelaparan dan kebuluran seperti di Somalia, ataupun sedang menghadapi bahaya pengusiran dan penghapusan etnik seperti di Bosnia, Palestin, Kashmir Filipina dan selainnya. Mereka sgt memerlukan bantuan dan pertolongan saudaranya seluruh dunia berupa bahan makanan, perubatan, pakaian, rumah, tempat tinggal dan utk memelihara anak-anak yatim, org-org tua, org-org cacat ataupun utk membeli persenjataan bagi mempertahankan diri dan maruah Islam.

Selain itu, byk lagi kaum mslimin di berbagai tempat sedang menghadapi bahaya dan ancaman usaha-usaha Kristianisasi. Mereka tidak mempunyai madrasah-madrasah dan pusat-pusat pendidikan yg memadai, tidak memiliki masjid, surau, klinik-klinik dan pudat perubatan, buku-buku dan bahan bacaan Islam dan pusat –pusat gerakan dakwah Islamiyyah yg cukup. Sementara itu, di sudut lain sebanyak 70 peratus jamaah haji yg pergi ke tanah suci utk melaksanakan haji sunnat saja dgn belanja wang berjuta-juta ringgit byknya!!

Seandainya mereka itu memahami FIQH AULAWIYYAT dan menyedari tuntutan agamanya, nescaya mereka akan lebih mengutamakan usaha-usaha bagi menyelamatkan saudara-saudaranya dari kelaparan, kebuluran, pembunuhan dan pengusiran daripada menunaikan haji dan umrah sunnat. Apabila mereka faham pasti mereka akan merasakan byk kepuasan hati kerana dpt menolong dan menyelamatkan saudara-saudara Islam dari pembunuhan dan pengusiran adalah lebih besar dan mendalam daripada ibadah sunnat tadi yg mungkin di sertai perasaan riyak tanpa disedari”

Di dalam kitabnya Fatawa Muashirah” pula beliau (Al-Qaradhawi) menasihati supaya diutamakan infaq utk kerja-kerja dakwah dan perjuangan dari haji atau umrah yg sunnat. Dan diantara yg perlu diingatkan bahawa kerja-kerja jihad (perjuangan) lebih utama dari kerja-kerja haji berdasarkan nas Al-Quran dalam surah Taubah 19-20 yg bermaksud:

“Apakah org-org yg memberi minum kpd org-org yg mengerjakan haji dan meguruskan Masjidil Haram, kamu samakan dgn org-org beriman kepada Allah dan hari kemudian serta berjihad di jalan Allah? Mereka tidak sama di sisi Allah dan Allah tidak memberi pertunjuk kepada kaum zalim. Org-org yg beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dgn harta benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi darjatnya di sisi Allah, dan merekalah org-org yg beroleh kemenangan”

Ust Khairul Azmi Al-Muqry
Darul Fikri
Rujukan.
1)Al-Quran
2) Fatawa Muashirah Dr Yusof Qaradhawi
3) Fi Fiqhil Aulawiyyat Dr Yusof Qaradhawi

No comments: